Bakteriális fertőzés a körömlemez alatt


Bakteriális fertőzés a körömlemez alatt

 

Bakteriális fertőzés a körömlemez alatt

  Műkörömépítőként gyakran, pedikűrösként ritkábban találkozhatunk egy tünetegyüttessel, amely pár évvel ezelőtt algás köröm néven vonult be a szakmai köztudatba. Zöldes-barnás elváltozás, amely a szabadszél felől a körömlemez felválásával kezdődik, terjed a lunula felé és egyre sötétebb árnyalatot mutat. Miért nagyon fontos ennek a fertőzésnek a felismerése és megfelelő kezelése? 

  Kialakulását minden esetben a körömlemez és a körömágy kapcsolatának megszűnése, azaz a fellevegősödés előzi meg (ennek oka lehet a túl hosszú köröm, sport, körömrágás, méltatlan műkörömviselés, folyamatos nedves közeg, mikrosérülések). Így a fellevegősödött köröm alatt megtelepszenek a kórokozók, jelen esetben a baktériumok, kialakul és kezeletlenül egyre súlyosbodik a bakteriális fertőzés, melynek okozója a Pseudomonas aeruginosa baktérium. Fertőzés esetén több Pseudomonas alfaj is társulhat illetve a candida gombák és penészgombák is megjelenhetnek egy idő után, mivel számukra is kedvező milliő alakul ki a köröm alatt. 

  A körömlemez alatti zöldes-kékes elváltozást a baktériumok váladékai, az ún. exopigmentek, a pioverdin és a pyocyanin okozzák. Utóbbi okozza a körömlemez alatti baktériumtelepek gyümölcsös-édeskés, hársfavirágra hasonlító illatát. A szubjektív tünetek, mint a fájdalom vagy viszketés, hiányoznak. Nem viszket, nem fáj – viszont fertőz, és testszerte okozhat problémát. A jelentéktelen tünetektől kezdve az életet veszélyeztető kórképekig sokféle betegség hátterében állhat ez a baktérium. A tünet észlelésekor egyértelműen meg kell különböztetni azt a köröm alatti hematómától (vérömleny) és a körömágy területén előforduló, rosszindulatú melanómától. Ez az ún. differenciáldiagnózis, melynek felállítása orvosi feladat. 

  Mivel állunk szemben? 

  Ez a baktérium mindenhol jelen van: a talajban, a vízben, az emberek és az állatok bőrén. Kedvelik a nyirkos helyeket, a lefolyókat, mellékhelyiségeket, medencéket és rendkívül ellenállóak, nem csak a szokványos mértékű klórozással szemben, hanem például a fertőtlenítő oldatokban is megélnek. 

  Fertőzésre hajlamosíthat pl. a hosszas kórházi tartózkodás, szennyezett vízzel vagy élelmiszerrel való érintkezés. Kockázatnak kitett személyek pedig a diabéteszesek, a pszoriázisban szenvedők, illetve a csökkent ellenállóképességű embertársaink, de a veszélyeztetettek közé tartoznak például a fogorvosok a folyamatos gumikesztyű viselés miatt, a fodrászok, mosogatók, pékek, kórházi személyzet stb. is.

  Súlyosabb esetben ezek a baktériumok megfertőzhetik a vért, bőrt, csontokat, fület, szemet, húgyutakat, a szívbillentyűket és a tüdőt is.

  A Pseudomonas-okozta szemfertőzést igen tömény, antibiotikumtartalmú cseppekkel gyógyítják. Olykor az antibiotikumot közvetlenül a szemgolyóba kell fecskendezni. (forrás dr. Mark H. Beers, Egyesült Államok) 

  A Pseudomonas aeruginosa könnyen válik rezisztenssé az antibiotikumokkal szemben. Sőt, multirezisztenssé. A hazai rezisztencia adatok szerint nincs olyan antibiotikum, amely ellen a Pseudomonas aeruginosa ne lenne legalább 8-10 %-ban rezisztens (forrás: Kéri Pharma, dr. Ludwig Endre). 

  Mit tegyünk ellene? 

  Felelőtlenség lenne azt gondolni, hogy Nailprep, Primer vagy bármilyen előkészítőanyag használatával kiírtjuk a problémát. A körömlemez, a körömágy kezelése feltétlenül szükséges, miként a vendégünk tájékoztatása is – a fertőzés terjedésének megakadályozása céljából. Gondoljunk csak bele, mekkora károkat okozhat, ha az érintett személy kontaktlencsét cserél magának vagy pelenkát vált a csecsemőjénél, majd megtörölgeti őt. 

  A fellevegősödött köröm balesetveszélyes is. Különösen akkor, ha porcelánnal egy kemény, rugalmatlan körömlemezt hozunk létre, de nyilván az egyszerű géllakkozott körömnél is előfordulhat a legbanálisabb baleset, hogy visszahajlik a köröm. Intenzitástól függően sérülhet a tapadó körömrész, vérzéshez, ezáltal további fertőzésekhez vezethet, extrém esetben pedig még a mátrix is károsodhat

  Az algás köröm, algásodás kifejezések a fentiek alapján helytelen megnevezések. Az alga természetesen nem él meg a körömlemez alatt, mert az nem élettere.  Tanácsos lenne tehát a napi kommunikációnkban a Pseudomonas fertőzés, a Chloronychia vagy a Zöldköröm-szindróma megnevezések valamelyikét használni. Ne felejtsük el: valahol egészségügyi-jellegű szolgáltatók is vagyunk, nem csak szépészeti. Legyünk hát naprakészek, felkészültek és igényesek ebben a tekintetben is! 

  Döntsünk felelősen, legyünk körültekintőek és vegyük komolyan ezt az elváltozást! Ilyenkor a műkörömépítés, géllakkozás abszolút ellenjavallt, kezelni kell és fertőtleníteni, fertőtleníteni, fertőtleníteni, illetve magunkat védeni a patogén kórokozókkal teli körömpor belélegzése ellen.

  A kezdeti tüneteket felismerhetjük, kezelhetjük, hogy ne súlyosbodjon a fertőzés. Fontos, hogy ne hagyjuk meggyőzni magunkat a vendég által, mert mi vagyunk a szakemberek, és ilyen helyzetekben nem csak a szépségéért, hanem egészségének alakulásáért is felelősek vagyunk.

  Mi vagyunk, akik – felelős szolgáltatóként, jó szakemberként – a megfelelő ellátást vagy tanácsot kell, hogy nyújtsuk ebben az esetben is. A műkörmös-pedikűrös kompetencián belül végrehajtható kezelési módok részletes leírása meghaladja ezen cikk kereteit, de a témára, annak fontossága miatt szinte minden oktatásunkon kitérünk. 

 

  A cikket írta:

 Gyebnár Ilona mesterleveles pedikűrös, a Premium-Welt Kft ügyvezetője, a Pedimánia Oktatóközpont szakmai vezetője

 

 Kapcsolat: info@premiumwelt.hu, www.premiumwelt.hu  

 A cikket lektorálta: dr. Kuroli Enikő bőrgyógyász, patológus 

 A cikk tartalma forrásmegjelöléssel felhasználható, megosztható.


VISSZA A LAP TETEJÉRE