Hogyan tisztítsd és tartsd karban az akril és, zselés ecseteidet!

Ecset karbantartás

Hogyan tisztítsd és tartsd karban az akril és, zselés ecseteidet?!

Hogyan tisztítsd és tartsd karban az akril és, zselés ecsetjeidet!


A műkörmösnek a körmös eszközeinek karbantartása magas prioritást kell élveznie! Azok után ha elkészítettél egy műkörmöt nagy szükség van arra, hogy az eszközök tisztán jó kondícióban legyenek elrakva, tipp-topp állapotban várják az újabb munkavégzést.

Szalonban bizonyára igyekszel jó minőségű anyagokat beszerezni, de ez közel sem elegendő, az eszközökre is nagy figyelmet kell fordítani. Muszáj lesz az ecseteket is jó formában tartani, ez azt jelenti, hogy tisztán és sérülésmentesen kell lennie  ahhoz, hogy vendégeidnek csodálatos gél lakkot, vagy  szemet kápráztató műkörmöket tudj készíteni.

Nem csak azért mert a piszkos ecset nem higiénikus a szalonban, hanem azért is mert nem professzionálisan néz ki az ügyfeleid számára sem! Megnehezíti a pontos munkavégzést, megbonyolítja az anyag irányítását porcelán és zselé rendszer esetében is, igy akár egy fellevegősödéshez is vezethet.

MI A LEGJOBB MÓDSZER AZ AKRIL ECSET TISZTÍTÁSÁRA?


A legjobb  anyag  összességében ami minden szempontból megfelel az nem más mint az építésnél használt liquid.

És mik azok a lépések amit be kell tartani ahhoz, hogy az ecseted mindig jól nézzen ki és úgy tudj vele dolgozni mintha vadonat új lenne?

  1. Minden használat után mártsd, az ecsetet tiszta liquidbe,  majd  az edény falához finoman nyomd hozzá , így átitatóik a szálak közt a folyadék és kioldja a benne maradt anyagmaradványt. 
  2. Töröld ki jó alaposan, többrétegű  jó nedvszívó száll mentes papírtörlőbe. Mindig finom húzó mozdulattal történjen, és törekedjünk az ecset hegyének megtartására. Semmi esetre ne töröld erővel oda vissza mozdulattal, mert megtörnek a szálai, és szétnyílik az ecset hegye. 
  3. Tárolás körülménye sem elhanyagolható, tisztítás törlés után a kupakot óvatosan helyezzük a nyélre, hogy a szálak ne sérüljenek meg. Az ecset ezek után minden esetben függőleges tárolást igényel, mivel a szálait egy speciális ragasztó anyaggal illesztik össze, és ha a liquid  visszafolyik, idővel megoldja a ragasztó anyagot ami elszíneződést okoz. Így alkalmatlanná válik tiszta munka végzését. 

Rendszeres  tisztítás  lépéseit mindig tartsd be a porcelán ecset karbantartásánál, hogy megelőzd az ecset minőségi romlását.

Tipp: Ha jársz továbbképzésekre, vagy sokat utazol az ecseteiddel, érdemes beszerezned egy arra speciálisan kialakított ecsettartó tokot. Több fajtája létezik, van ami cipzáras és van ami asztali tok, igazán praktikusak és egyben elegáns exkluzív megjelenést biztosítanak. 

https://truebelle.hu/collections/szalon-kiegeszitok/products/asztali-ecsettarto-ajandek-portalanito-kefevel

Asztali Ecsettartó

Ajándék portalanítókefével

https://truebelle.hu/collections/szalon-kiegeszitok/products/ecsettarto-ajandek-2-db-portalanito-kefevel

Cipzáras Ecsettartó

Ajándék portalanítókefével

Használhatok- e ecsettisztító folyadékot a tisztításhoz?


A használat előtt ellenőrizd le az összetevőket, tartalmaz e acetont, alkoholt, esetleg ápoló olajat. Az ecsettisztító folyadékok sokszor  a víz bázisú festékek, díszítő ecsetekhez  készültek, ezek az ecsetek más ápolást  igényelnek, de ami jó az egyik ecsetnek, az nem biztos, hogy jó a másiknak. Ebben az esetben is így van!

Az alkohol és az aceton szárít, roncsolja, károsítja a szőr minőségét, az olaj tapadás beli problémát hozhat és még sorolhatnánk... Körültekintően járj el minden esetben.

Előfordulhat azonban, hogy makacs szennyeződés  anyagmaradvány marad amit szintén szükséges eltávolítani, hogy ezektől megszabaduljunk a következőket kell tenni:

  1. Tölts ki tiszta liquidet egy edénybe.
  2. Hagyd benne az ecseted áztatni, de úgy, hogy függeszd, rögzítsd függőlegesen az ecsetet, hogy az ecset hegye ne érjen le a tégely aljában, így nem deformálódik el. 
  3. Akár több óráig is hagyhatod a folyadékba  szennyeződéstől függően.
  4. Óvatosan öblítsd ki meleg vízzel az ecset szálait, ujjaiddal finoman segítsd az öblítést.
  5. Fektesd az ecsetet egy száraz törölközőre és hagyd megszáradni természetesen.
  6. Áztatást liquidbe legalább 2 órára, még egyszer.
  7. Papírtörlőn finoman formára igazított és függőleges állapotban hagyod természetes módon száradni

Ezzel a módszerrel nagy részben sikerül az ecset élettartamát megnövelni!


Gyakori kérdés: 

Használhatok-e acetont az ecset tisztításához?


Attól függ, hogy milyen ecsetet használsz. A természetes szőrű ecsetek nagyobb gondoskodást igényelnek, ahhoz hogy jó formában maradjanak.

A legtöbb magas minőségű ecset válogatott Kolinsky szőrrel készül, sokkal hosszabb élettartalmuk  és lényegesen nagyobb folyadékfelvevő képességgel rendelkeznek. Profi porcelán ecsetek sokkal érzékenyebbek, sérülékenyebbek szintetikus szőrű társaikkal szemben. Szintetikus szőrű ecsetnél használhatod az acetont, de itt is előfordulhat, hogy károsítja azt.

Abban az esetben, ha be tudsz fektetni egy ilyen akril szőrű ecsetbe NEM szabad  használni acetonos tisztítást, túl erős durva oldó hatása dehidratálja az ecset szálait, ennek eredménye, hogy a szálak kifordulnak és nem lehet vele megfelelő gombóc méretet felvenni.

Utolsó lehetőség abban az esetben, ha már azt gondolod, hogy el kell dobni az ecsete!

Ugyan nem ajánljuk, de még van egy lehetőség, kidobás előtt ami némi esélyt ad az ecsetednek! Próbáld meg acetonnal átitatott arctisztító korongba becsomagolni, betekerni  vagy próbáld meg áztatni egy kicsit. De tartsd rajta a szemed, mert ezt a folyamatot nem szabad túl sokáig tartani. Ellenőrizd rendszeresen, és mikor készen van öblítsd ki meleg vízben , és hagyd természetes módon megszáradni. Ez után áztasd az ecsetet  liquidbe több órára. 

Fontos: legyél tudatában az anyag károsítja az ecsetet, és ez csak utolsó lehetőség, 

DE, mégis jobb, mintha kidobnád! 


HOGYAN TARTSD TISZTÁN A ZSELÉS ECSETEKET?


Az akril ecsetekkel ellentétben a zselés ecsetek szintetikus szálakból készülnek, ez azt jelenti, hogy sokkal olcsóbb és tartósabb is mint az akril ecset. Karbantartása is lényegesen egyszerűbb! 

Clear anyag használata után szálmentes papírtörlőben kell kitörölni, és fénytől védve tárolni. Színes anyag  használatánál egy hígabb állagú pl base anyagban tisztítjuk, majd papírtörlőn szintén töröljük. Ezt a  folyamatot többször is megismételhetjük a teljes tisztulásig. 

 Tipp: használj külön ecsetet clear, fehér, és színes anyagokhoz egyaránt, a precíz munka érdekében.

Az ecset szálai elviselik az alkoholos cleaneres tisztítást is, de ne tegyük gyakran, mert kiszárítja, ezt inkább színes anyagok használata után javasolt és utána rögtön töltsük be az ecset szálait clear  zselével. 

A zselé összetartja a szálakat, jól megtartja a kívánt formát! 

Tipp: liquidben is kimoshatod.


Ha van estleg olyan praktikád amit nem említettem, vagy próbáltad a blog alapján tisztítani ecseteid, akkor oszd meg velünk tapasztalatod!

Professzionális ecseteket itt találsz


https://truebelle.hu/collections/diszito-ecsetek

szerző:

Kakasné Drazdó Zsuzsanna

Truscada Mesteroktató és Embassador

többszörös magyar és 

nemzetközi díszítő bajnok

Hagyjon üzenetet

Hozzászólásokat jóvá kell hagyni mielőtt közzé tehetők


VISSZA A LAP TETEJÉRE